Γονική Χειραγώγηση Παιδιού από τις Single Parents. Τα 5 σημάδια που θα σας κάνουν να την αναγνωρίσετε

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2014 by

Γονική Χειραγώγηση Παιδιού από τις Single Parents. Τα 5 σημάδια που θα σας κάνουν να την αναγνωρίσετε.


ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ Γονική Χειραγώγηση Παιδιού από τις πρώην συζύγους. Τα 5 σημάδια που θα σας κάνουν να την αναγνωρίσετε

- Έχει γίνει το τρυφερό και στοργικό παιδί σας ξαφνικά αγνώριστο για σας; - Μήπως το παιδί σας, σας κάνει να νιώθετε σαν να είσαστε ο χειρότερος γονέας στον κόσμο;


Αν ναι, να γνωρίζετε ότι η πρώην σύζυγός σας και νυν single parent, χειραγώγησε το παιδί σας εναντίον σας. 


Γνωστό ως Γονική Αποξένωση ή Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η πρώην σας χειραγώγησε και πιέζει το παιδί σας να σας απορρίψει.

Πώς η Γονική Χειραγώγηση του παιδιού είναι μέρος της Γονικής Αποξένωσης και πώς θα το καταλάβετε;

Συνήθως, το πρότυπο του παιδιού σας από την απόρριψη, προκύπτει όταν η πρώην σας επιδίδεται σε καταστροφικές ενέργειες όπως:


- Μιλώντας άσχημα για εσάς.

- Περιορίζει την επαφή μαζί σας.

- Διαταράσσει την επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

- Τιμωρώντας συναισθηματικά το παιδί σας όταν εκφράζει κάτι θετικό για σας.

- Λέγοντας στο παιδί σας ότι δεν το αγαπάτε.

Η Γονική Αποξένωση εμφανίζεται συχνά, στο πλαίσιο των διαμαχών του διαζυγίου και της επιμέλειας. Κανείς δεν ξέρει πόσα παιδιά είναι εκτεθειμένα στην Γονική Αποξένωση ή παρουσιάζουν σημάδια του Συνδρόμου Γονικής Αποξένωσης, αλλά ξέρουμε συνήθως ότι συμβαίνει στους πατέρες καθώς είναι η πλειοψηφία των γονέων που ΔΕΝ έχει την επιμέλεια του παιδιού, όπως και στα παιδιά από την νηπιακή ηλικία όσο και την εφηβική ηλικία. 
Χαρακτηρίζεται από τις απότομες μεταβολές στις αλληλεπιδράσεις του παιδιού σας με εσάς και θα δείτε τα νέα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του να αρχίζουν να αναδύονται.

Εδώ είναι μερικές στάσεις και συμπεριφορές για να την αναγνωρίσετε:


Άφησε με ήσυχο. 
Το παιδί σας είναι γεμάτο με εχθρότητα προς το μέρος σας. Όταν έρχεται αντιμέτωπο και του υπενθυμίζεται τις καλές κι όμορφες στιγμές που είχατε οι δυο σας, επιμένει ότι εσείς οι δύο δεν είχατε ΠΟΤΕ μια καλή σχέση - παρόλο που ξέρετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ξαφνικά, το αγαπημένο και στοργικό παιδί σας φαίνεται να σας φοβάται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σας περιφρονεί. Μπορεί ακόμη να είναι απρόθυμο να μοιραστεί ένα γεύμα μαζί σας, σαν να είναι απλώς η παρουσία σας αφόρητη. Όταν του κάνετε μια ερώτηση, το παιδί σας, σας δίνει επιπόλαιες και παράλογες απαντήσεις για αυτή την πρωτόγνωρη αρνητικότητα.

Όλα είναι δικό σας φταίξιμο.
Το παιδί σας ενεργεί ως ότι ο άλλος γονέας του δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος. Οτιδήποτε κάνει ο άλλος γονέας, είναι τέλεια στα μάτια του - κάτι που το παιδί σας ποτέ δεν φαινόταν να αισθάνεται για την πρώην σας κατά τη διάρκεια του γάμου. Το παιδί σας φαίνεται να συγχωρεί στην πρώην σας - ακόμα και την πιο ασυγχώρητη συμπεριφορά που μπορεί να είναι μέχρι κι η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση του - ενώ μπορεί να γελοιοποιήσει εσάς για μικρές ατέλειες.

Ναι, αυτό που είπε.
Το παιδί διαρκώς παίρνει το μέρος της πρώην σας. Και φαίνεται ότι ακολουθεί ένα σενάριο, όταν μιλάει για εσάς, χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις ίδιες ετικέτες που η πρώην σας έχει χρησιμοποιήσει για να σας περιγράψει. Θα επαναλάβει τις ίδιες λέξεις και φράσεις, σαν να στηρίζεται στις λέξεις που δεν είναι δικές του και μπορεί να έχει προβάρει εκ των προτέρων.

Οι οικογενειακοί δεσμοί δεν είναι πλέον δεσμευτικοί.
Το παιδί σας δεν δείχνει ενοχή για την άθλια μεταχείρισή του προς εσάς. Και δεν είναι μόνο ότι απορρίπτει εσάς, αλλά κατ' επέκταση, την οικογένειά σας. Τους παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, ξαδέλφια, τώρα τα αποφεύγει. Και το παιδί σας δεν θέλει να παρακολουθήσουν και να παρευρίσκεται σε σημαντικές οικογενειακές εκδηλώσεις όπως γάμους, επανασυνδέσεις, ακόμα και κηδείες.

Επιρροή; Ποια επιρροή; 


Το παιδί σας αρνείται κατηγορηματικά ότι επηρεάζεται από την πρώην σας. Όταν του επισημαίνεται ότι χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις που εμφανίζονται να παπαγαλίζει από τον άλλο γονέα, το παιδί σας απορρίπτει. Στην πραγματικότητα, το ίδιο χλευάζει την ιδέα ότι έχει χειραγωγηθεί από κάποιον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.